Šah: Angleški zmagovalci medalj se borijo proti jetlagu, vendar so v 4NCL dosegli šest zmag

Oseminštirideset ur po zaključni slovesnosti svetovnega ekipnega prvenstva v Astani v Kazahstanu je bila angleška trojica z ekipnim srebrom in posamično borilno medaljo Luke McShane (zlato), Gawain Jones (srebro) in David Howell (bron) spet v akciji predzadnji vikend 4NCL, britanske nacionalne lige. Tudi blizu Heathrowa ni ravno priročno – imeli so še naporno pot v Telford v West Midlandsu. skupni rezultat šestih zmag v šestih tekmah.To je bil pomemben podvig, saj je znano, da jetlag vpliva na šahiste, drugi udeleženec v Astani, ki je poskusil isto operacijo v drugi evropski ligi, pa je izgubil s komentarjem: “Moji možgani so bili preprosto neuporabni.”

< p> Jones in McShane sta vodila ekipo Guildforda, ki je nadaljevala rekordni niz brez porazov, zdaj sta dosegla 72 zmag in dva remija, razporejena v več kot šestih letih. Guildford ima 8/8 tekmovalnih točk, sledi Howell -ova ekipa Cheddleton in chess.com Manx Liberty 6./8.

Odločilci o naslovu so na zadnjem vikendu v začetku maja, ko se Guildford sreča s Cheddletonom in Manški.Ekipa Surrey je daleč naprej pri prelomnih točkah igre, zato je realno vprašanje, ali lahko dobro financirani Manx konča Guildfordovo mamutsko tekmo brez zmag in tako pridobi psihološko prednost za resen izziv za naslov prvaka v letih 2019-20. Govori se, da se bo Manx res potrudil in pripeljal nekaj 2700 ocenjenih elitnih generalnih direktorjev, ki bodo prehiteli Jonesa in McShanea, ter okoli 2600 podpor. Facebook Twitter Pinterest Ekipa angleškega svetovnega ekipnega prvenstva (od leve proti desni): Jonathan Speelman, Luke McShane, Michael Adams, Gawain Jones, David Howell in Malcolm Pein. Fotografija: David Llada

Drugo vprašanje, ki ga je sprožila medcelinska tekma trojice angleških trojk, je, zakaj so si vzeli takšne težave, saj so njihove ekipe vseeno zmagale z veliko razliko.Vsaj del odgovora je v zbranih ocenah v živo, ki prikazujejo pet najboljših angleških igralcev – trojico za medalje ter Michaela Adamsa in Matthewa Sadlerja – ki jih pokriva le 15 ocenjevalnih točk med Howellom 2.701 na 39. mestu sveta in McShaneom 2.686 na 54. mestu sveta . Tekma se nadaljuje za naslednika Nigela Shorta in Adamsa kot najboljšega psa in vsaka ocenjevalna točka šteje.

Zmaga McShanea spodaj je bil klasičen primer prevelikega števila premikov kraljice, tukaj sedem od prvih 14, s strani njegovega nasprotnik. Whiteov načrt za dom je bil namenjen izogibanju glavnemu berlinskemu zidu 5 d4 ali 5 Re1, ko pa se je napačna kraljica do 14. Qd2 končno vrnila v bazo, je imel McShane že prijeten položaj pri aktivnih škofih in vitezu.

White je poskusil taktični trik 19 Bxc7, toda McShane je zadel z 20…f5! in 23…Bxg2!komično uplenil belo kraljico, ki si je pri d2 še opomogla od zgodnjega izleta. V teoriji je bilo za lovca, viteza in pešaka še vedno delo, toda aktivna kraljica Črna se je kmalu uvrstila med pešce a2, Beli pa so odstopili zaradi 34 Ra1 Qa3 35 h4 Qb2, ko je kraljica pojedla piškotek belega a2 in črna lastna a kmet ima jasen tek. Kratek vodnik Gediminas Sarauskas proti Luke McShane, 4NCL, Telford 2019 Show Hide