Trinidad 0-1 ZDA: Paul Caligiuri se spomni svojega cilja v višini milijard dolarjev

Najpomembnejši cilj ameriške nogometne zgodovine ni bil opravljen na področju vadbe. Rojen je bil in negovan na dolgem, ravnem dovozu v Diamond Barju, Kaliforniji, v osemdesetih letih v primestnem Los Angelesu. mladi mož z ogromno strastjo za čudovito igro.

Paul Caligiuri, naraven igralec z desne noge, je želel razviti levo nogo. Torej neprestano posname posnetke s svojo napačno stopaljo.Posnetki so se obrnili proti desnemu vogalu in se nato pomaknili v cilj, ki je bil njegova družinska garažna vrata z dvema avtomobiloma.

Včasih bi bil udarček na mestu, včasih pa ne, starši. 25 največjih moških ameriških nogometašev vseh časov – interaktivnih. Preberi več

“Verjetno sem spustil garažna vrata s posnetki,” Caligiuri pove Guardianju. “Ko sem postal večji in večji, sem se še naprej in nazaj vrnil na ulico in sčasoma na drugi strani ulice.” “Vedno ni bilo tako, da je zadelo garažna vrata. Ščetal je nad njim. Dobesedno sem odnesel štukuro, mrtev v sredini cilja, sredi garaže. Morali so ga popraviti. Nikoli ni izgledal kot isti štukat.Odšel sem, da bi povečal svojo stopnjo streljanja z razdalje in zelo trdo delal na razvoju moje leve noge, kjer sem se počutil udobno. In to se je izplačalo. «

Kraljevo se je izplačal 19. novembra 1989, saj je Caligiuri dosegel samski cilj tekme, ki je Združene države umaknilo z zmago čez Trinidad & amp; Tobago in v prvem svetovnem prvenstvu v 40 letih. ZDA v ponedeljek ponovno igrajo T & T v kvalifikacijskem prvenstvu v Portu Španije. Četrtek je 26. obletnica igre.

Za Američane je bilo veliko v nedeljo.ZDA so zmagale na gostovanju na svetovnem prvenstvu leta 1994, vendar so se pojavili strahovi, da bi se Fifa vrnil iz dogovora, če se Američani ne bi kvalificirali za Italia ’90.

“Dobro smo se zavedali, da je gostitelj svetovnega pokala in potencial, da se ga premakne [v drugo državo], zato je bilo stanje zelo jasno,” pravi Caligiuri. “Nadzorovali smo svojo usodo. Postalo je monumentalno. “Ustna zgodovina ZDA na Italiji ’90: svetovni pokal, ki je spremenil nogomet v ZDA. Preberi več

Za to generacijo ameriških igralcev in za tiste v preteklosti.

“Vsak od teh fantov in generacij, ki so prišli pred nami, zlasti ljudje NASL, ekipe, igralci, ki so se skušali kvalificirati za svetovni pokal, razvijajo igro.Fudbalska skupnost v Združenih državah je vedela, kako velik svetovni pokal bi lahko pomagal graditi nogomet v tej državi. «

To delo bi se začelo z ekipo, ki jo po mednarodnih standardih štejejo za dojenčke. Povprečna starost, ki je bila v nedeljo 23.2. Caligiuri je bil drugi najstarejši zaganjalnik (25) za Paulom Krumpejem (26).Vratar Tony Meola, učenec na Univerzi v Virginiji, je bil 20.

“Na podlagi nogometnega ozračja v Združenih državah [ni bilo] nobene poklicne lige, ki bi resnično ustvarila dohodek razen nogometa v zaprtih prostorih , ki je povsem drugačna različica igre, “pravi Caligiuri. “Skoraj ste se morali obrniti k mlajšim igralcem, ker so bili na voljo in lačni in so navzoči.

“Po drugi strani pa, ko pogledate, kako smo bili mladi, je bilo tudi [presenetljivo], kako neizkušeni smo bili na tej ravni. V mladih letih vidim veliko velikih igralcev, nekateri izmed najboljših na svetu bi lahko bili v svojih mladih 20-ih letih. Nismo imeli izkušenj na mednarodni platformi in v sezoni nismo imeli izkušenj z igranjem 30-35 iger. Mogoče ker smo bili tako lačni…da bi se igrali na svetovnem prvenstvu, to je tisto, kar nas je pripeljalo do uspeha. “Caligiuri je bil zgodaj premaknjen, živel in ljubil igro. Bil je tako strasten, da je svojo igro prešel na drugo raven, da je pri svojem pomladnem novembrskem semestru prihranil denar za usposabljanje v West Berlinu kot 15-letnika.

Zvezda Caligiurija se je povečala, ko se je vrnil domov. Vodil je stran UCLA iz leta 1985, ki je ujel krona NCAA I. Zastopal je ZDA na Fifa All-Star Game leta 1987. Prav tako je začel vse tri tekme za ZDA na olimpijskih igrah v Seulu leta 1988 in postal eden prvih ameriških igralcev v Evropi, z West Germanovim klubom SV Meppen. Facebook Twitter Pinterest Paul Caligiuri pred morjem rdeče v Port of Spain.Do takrat, ko se je profesionalno začel igrati v Zahodni Nemčiji, so ZDA začele s kvalifikacijskim tekom svetovnega pokala za Italijo ’90.

Do Trinidadske tekme je Caligiuri komaj klika na kvalifikacijsko kampanjo ZDA. Prvih treh kvalifikacij je zamudil zaradi obveznosti z Meppenom. V teh dneh ni bilo nobenih mednarodnih odmorov, klubi pa niso morali sprostiti igralcev.

Ko je bil na voljo, Caligiuri ni nujno začel, kljub temu, da je eden od peščica igralcev z evropskimi izkušnjami. V juniju so ga poklicali proti Gvatemali, trener Bob Gansler pa je zadržal Caligiuri na klopi. “Na nek način je bilo presenetljivo zame,” pravi. “Na drugi strani pa je bila njegova odločitev, da ohranja kemijo in zvestobo.Je zelo zvest trener. Ampak on je šel z mano v drugi polovici leta. Takrat smo zmagali na igri, 3-1. Čutil sem, da moj prispevek na tem področju ni samo podaljšal uspeh, temveč je igralce umaknil. Začeli so igrati boljši nogomet. “Poškodba nog je Caligiuri ohranila pri igranju naslednjih dveh kvalifikacij, čeprav je bil poklican zaradi tega, ker se je z El Salvadorjem v St Louisu spremenil v precej trmastega tekmeca. Nikoli ni zapustil klopi.

Caliguriurive lakote, da bi igrali, so podprle tri igre za ogrevanje, ki so se vodile do tekme Trinidada.Gansler je odigrala Caligiuri na treh mestih po obrambi v treh igrah v petdnevnem obdobju.

“Lahko bi rekel, da je Bob Gansler vodil, ker me je motiviral, ker mi ni dal nikakršnih znakov, ali bom igral, začel ali kakšna je moja vloga”, pravi. “Nisem bil prepričan, ali bom začel igrati ali igrati. Ni bilo znakov o tem, kaj bi bila začetna postavka. Prepričan sem, da je mislil na nešteto ur znova in znova. «

Caligiuri je dejal, da je bil izčrpan, a pripravljen. Če bi začel začeti, je Caligiuri mislil, da bo označeval mladega Dwighta Yorkaja.

Medtem ko so ZDA prišle v pristanišče Španije, so domačini dobesedno naslikali mestno rdečo v podporo vojskam Soke , ali so bile hiše, avtomobili ali trgovine.Trinidadska vlada, čigar ekipa je potrebovala samo pripravljenost za napredovanje, je bila tako prepričana, da je dosegla obljubljeno deželo nogometa, da so že v ponedeljek, dan po igri, razglasili državni praznik.

Caligiuri je na srečanju na srečanju odkril, da ne bi samo igral, temveč nadomestiti obrambnega vezista John Stollmeyerja v postavitvi. Stollmeyer je bil glavni del ekipe, ki je igral v vseh sedmih prejšnjih kvalifikacij, zato je bilo stikalo presenečenje.

“Moja navodila niso bila, da bi šla naprej, ne poskušajte tvegati, preprečiti iz stavbe iz hrbta, jih zapreti v sredino polja, “pravi Caligiuri. “Rekel sem, vau, trener Gansler mi je všeč kot igralec.” Caliguriuri je tudi v nerodno situacijo pustil: družina Stollmeyerja že več let živi v Trinidadu.Poleg Caligiurija in Stollmeyerja sta bila sostanovalca.

“Bil je vodilni na igrišču, vodja na terenu,” pravi Caligiuri. “Zagotovo je bil naklonjen trenerju, trenerju Ganslerju. To je bilo tisto, kar se je zdelo učiteljevega hišnega ljubljenčka, fanta v timu in s tem upravičeno. Zaslužil ga je.…Imajo celo grad Stollmeyer desno na polo polja, ki niso predaleč od stadiona. To je postalo velik dogovor za John Stollmeyerja. «

Tudi Caligiuri je bil velik dogovor za pogovor s Stollmeyerjem o tej odločitvi. “Pravkar je dal roko in me objela in rekel:” No, človek, to je za ZDA in moraš iti tja in opraviti svoje delo. Ni problema, «pravi Caligiuri. “Počutil sem se, da je to super.”

Stadion je odprl šest ur pred začetkom dirke.Do trenutka, ko je prišla ameriška ekipa, je bila pakirana v škrge, rdeče morje. Trinidadske pevke so z urami navdušili več ur s tekmovalnimi skladbami in baladami iz svetovnega pokala.

To je bila enaka tekma.

ZDA so v 29. minuti izognili krogli, ko je John Doyle sprožil Philbert Jones v kazenskem prostoru. Argentinski sodnik Juan Carlos Loustau ni kaznoval.

“Jasno smo vzeli igralca,” pravi Caligiuri. “Pobegnili smo z enim. V teh fantih vem in zunaj, in mislil sem, da ne bomo storili vse, kar bi lahko, da bi zmagali igro. V bistvu ta prekinitev…povišala mojo motivacijsko raven, da bi nekaj prišla, ne samo da bi igrala svojo destruktivno vlogo obrambnega vezanca. «Facebook Twitter Pinterest

Caligiuri je dobil svojo priložnost v 31. minuti.Brian Williams je upiral John Harkesa v sredino. Tab Ramos je prosti strel, dobil hiter povratni prehod in opazil odprto Caligiuri na sredini. Caligiuri je premagal nasprotnika in podprl visok strelec strelca proti vratarju Michaelu Mauriceju v desnem kotu.

Caligiuri se lahko zahvali s temi garažnimi vrati.

“Poznam svoje sposobnosti vzemite take vrste posnetkov, da bom lahko udaril žogico z oddaljenosti z levo ali desno nogo, “pravi. “Tako je stopnja zaupanja, o kateri ne razmišljate. Prepričan sem, da bom lahko ustrelil. Samo veste, da lahko tako naredite. Poznam razdaljo. Vedel sem, da mora imeti nekaj moči. Ne more biti plavajoča žoga.Moral je imeti nekaj moči z nekaj dip na njej. “

To je bil le drugi mednarodni cilj Caligiurija; njegov prvi je bil proti T & T leta 1985.

“Za ZDA nisem dosegel veliko ciljev,” pravi. “Nisem bil pripravljen na nobeno posebno praznovanje. Videli ste odlične cilje po celem svetu, ki delajo na teh prijetnih praznovanjih. Odločil sem se proslaviti in tekmovati proti refu in diapozitivu, kjer so se mi pridružili igralci. Bil sem na dnu kupa. «» Ko smo vstopili v omarico [ob polčasu], sem vedel, da imamo to igro…ne temelji na naši prevladi, temveč na na navdih, ki si jih lahko ogledal pri vsakem igralcu v očeh. Energijo si lahko čutil v garderobi. Tony Meola je igral spektakularen, John Harkes je svojo vlogo opravil. Tab Ramos je naredil svojo stvar. Peter Vermes je držal žogo do vrha. Bruce Murray.Vsakdo na igrišču je igral po svojih najboljših močeh in dosegel, kar smo morali storiti. «

Američani so do konca pihali.

“Pravkar sem stal. Želel sem absorbirati tisto, kar sem vedel, kaj je bilo potrebno, “pravi Caligiuri. “Hotel sem vzpodbuditi praznovanje naših igralcev in videti vznemirjenost od neprestrekov do začetkov, fantje, ki ležijo na tleh do Meole, ki skočijo navzgor in navzdol. Pravkar sem stal in vse absorbiral, dokler nisem imela mikrofona v obrazu [sprašujem], kako se počuti. Ne spomnim se, kaj sem rekel. To je bil poseben trenutek, ki ga cenim v srcu.

“Želim, da bi ga na neki način lahko doživel na televiziji, ker je to imenoval [pionir ESPN] John Paul Dellacamera, je bilo preprosto neverjetno.To igro znova lahko znova ponavljate, ta trenutek uspeha, da so ZDA končno spoznale svoje sanje o kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 1990. Danes se mi zdi mrzlo, če mislim, da…za to, kar je vzel, in kaj je namenjeno gradnji nogometa v Ameriki. «Dellacamera je to poimenoval” cilj milijarde dolarjev “iz tega, kar je iz njega izhajalo, od Major League Soccer, drugih profesionalnih lig in cvetoče nogometne industrije.

Caligiuri je spoznal, da je bil velik zmag. Nihče ni razumel resnične razsežnosti takrat.

“Želel sem samo hvaležnost in hvaležnost predvsem prispevku moje družine, žrtvam, ki so jih dali, in podpore, ki so mi jo dali,” pravi. “Bil sem realen, da je pred nami prišlo toliko ljudi, to je veliko pomenilo vsem in ne samo tej majhni skupini.Postali ste zelo hvaležni za pot, ki jo je potrebovala in kaj ste morali storiti, da bi prišli do priložnosti in izkoristili trenutek. “