Plačilna pogodba Netballa Avstralije vrača gobo v druge ženske športe

Kot začetnik Sharni Layton, ki se je na začetku četrtletja ukvarjal z nesrečno strelec, pošilja obvestilo s pomenom. Netball pomeni poslovanje – in lahko privabi najboljše ženske talente v državi.Netball Avstralija najavlja rekordno plačilo za ženske športne športe Preberi več

Podpredsednik mreže Netball Avstralije Marne Fechner, ki je zadel kolektivni igralni sporazum z avstralskim zvezkom Netball igralcev, je razkril, da osem klubov v še neimenovani nacionalni ligi bo imel 675.000 $, da bi porabili 10 pogodbenih igralcev – skupni znesek plačil v višini 5,4 milijona dolarjev. Kapital za lansko leto je znašal 270.000 dolarjev.Povečanje prihaja predvsem iz oddaje z Nine Network in Telstra.

Naslednje leto bo povprečni igralec zaslužil 67.500 $ – kar zveni sumljivo, kot plača, v kateri bi igralec lahko živel. Na spodnjem koncu se najnižja plača za igralca, ki se ne bi mogla lotiti sodnega časa, več kot podvojila s samo 13.250 $ do 27.375 $. Pred desetimi leti je bila povprečna plača manj kot 1000 dolarjev na leto. Številke ne upoštevajo plačil za zastopanje avstralskih ali osebnih sponzorskih poslov.

Čeprav je izraz opredeljen kot “izbrana skupina, nadpovprečna v smislu sposobnosti ali kakovosti za preostanek skupine ali družbe”, izraz “Elita”, če se uporablja za šport, upravičeno ali narobe, pomeni več. In resnično, denar je velik del tega.Čeprav je mogoče biti “najboljši od najboljših”, ne da bi bili visoko plačani ali popolnoma profesionalni, splošna javnost gleda elitne športnike kot tiste, ki ne le odlikujeta v svojem izbranem športu, temveč v prvi vrsti namenijo svoje življenje in si ustvarijo nekaj življenja zmanjkalo jih je. Natančno gledano, netball je bil elit že vrsto let, to pa je bilo danes potrjeno v očeh mnogih. To je dogovor, o katerem so se vsi v igri upali, potem ko je Netball Avstralija objavila, da je končala trans -Tasman ANZ prvenstvo v korist nove, razširjene netball lige – in dodajanje ekip, usklajenih z AFL strani Collingwood in Greater Western Sydney in NRL’s Melbourne Storm, ki bo bazo ekipe na Sunshine Coast.Za tiste, ki so bili zmedeni zaradi izgube povezave Kiwi in so se zaskrbljeni zaradi prihodnosti športa…je čas, da nasmeh.

“Mejnik” sporazum med upravljavskim telesom mreže, združenjem igralcev in osmim sodelujoči klubi v novi ligi, ki bodo pregledani v sezoni 9 na kanalu, pritegnejo še kaj v avstralski ženski timski šport.

V gotovini, ki je trenutno na voljo v prvi ženski AFL ligi za naslednje leto – 200.000 dolarjev v 25 igralcih – je videti kot rezervna sprememba, še posebej zaradi neskončne fanfare iz AFL House o elitni ženski obliki avstralskih pravil nogomet.

Zdi se, da tudi ženski AFL igralci, ki bodo žepni dodatnih 25.000 $, ne bodo dobili blizu plače za netball.Medtem ko je ženska AFL v povojih, retorika AFL o “lovu” najboljših ženskih talentov in denarja, ki ga vrže v šport, so mnogi menili, da je to potencialna nevarnost za netball.

“Želimo zagotoviti, da je netball še vedno izbirna koda…bila je zgodba, da potencialno netball igralci zapustijo šport za AFL in naša naloga je zagotoviti, da več kot pol milijona deklet želi biti Diamond ali prvenec igralec, “je dejal Fechner. Na podlagi tega se netballu ne bo treba bati avstralskih pravil nogometa. Nova pogodba je prav tako zmedena W-ligi, ki ima omejitev plače v višini 150.000 dolarjev za 20 nogometašev, vendar le mandate, ki jih klubi porabijo 35.000 $.Najboljši ženski kriketarji v državi, ki igrajo za Southern Stars in v Big Bash League, zaslužijo okoli 80.000 $, vendar lahko zaslužijo v šestih številkah – tako kot najboljši netball igralci.

Zdi se, kot prelomna točka…ker je.