Od Keegana do Suáreza: kako se je Liverpool spopadal z drugimi zvezdami, ki so zapustili Anfield

To je bilo sedemdesetih let, agenti so bili redkost, prenosna okna niso obstajala, a na Merseysideju je bil človek s klavzulo o izpustitvi. Da, kot tudi prikaz v oglasih Bruta, je “KK” pripravljal svojo prihodnost na način, ki je bil pred njegovim časom, in vztrajal, da je Liverpool v svoji pogodbi določil klavzulo 500.000 funtov, da bi odprla možnost donosnega potovanja v tujino. In to je tisto, kar je Keegan zavaroval leta 1976 – tako kot Beatles, ki so se odpravili v Hamburg.

Kop je bil v šoku in mučenju. Njihova prva sodobna zvezda, whirlwind odpornosti in brezobzirnosti, ki sta Liverpoolu pomagala na dva naslova lige, dva Uefa pokala in FA Cup, ki sta prispela iz Scunthorpea pet let prej, je bila izključena.Ta vrsta stvari se preprosto ni zgodila na Anfieldu.

Še vedno je bila celotna sezona za Keegana, da se igra, preden je odšel v Nemčijo in je bil napet za napadalca, navijači Liverpool pa so odkrito spraševali Zvestoba. Ampak še enkrat Keegan preprosto dobil z nalogo nadlegovati branilcev in točkovanja veliko ciljev. V tem procesu je Liverpoolu pomagal osvojiti svoj 10. ligaški naslov in prvi evropski pokal na lahkotni večer v Rimu. Rim 1984 in Liverpool sta osvojila četrti evropski pokal. Vrnili so se v Stadio Olimpico, kjer se je vse začelo sedem let prej in so pretepali Rome na lastno turfu, moški v rdeči barvi so naravno vznemirjeni, nihče bolj kot kapetan.Vendar, ko Graeme Souness dvigne “velika velika ušesa” na nočno nebo, ve, da bo to zadnje dejanje igralca Liverpoola, preden se bo vrnil v Italijo in se pridružil Sampdoriji za 650.000 £.

Kot Keegan, Souey “je bil zapeljan z novim izzivom in porastom njegove plače, medtem ko je bilo za Anfielda zvesto še ena velika izguba, s katero se je sprijaznil. Kot je rekel en podpredsednik, je Souness “bil medved igralca z odlikovanjem violinista” – čudno, mojstrsko srce ekipe, ki je končalo sezono 1983-84, prvi vodja Joeja Fagana s tremi trofejami – ligo , Mlečni pokal in ta četrti evropski naslov.Liverpool je bil na vrhuncu svojih moči, zdaj pa je človeka, ki je dobesedno in figurativno, odšel.

Podporniki Evertona hitro opozarjajo na to, kako prepoveduje angleške ekipe, ki se tekmujejo v Evropi Kot posledica Heysela vpliva na njihov klub, ampak čez Stanley Park bolečina neukrepanja na celini je bilo čutiti, čeprav v samopovzročnih okoliščinah. Liverpoolovi ekipi sredi in poznih 80-ih so bili tudi onemogočeni, da bi dokazali, da bi lahko zmagali na evropskem prvenstvu, in kot neposredna posledica je njihov najmočnejši napadalec tega obdobja čutil, da ima malo možnosti, da se premakne naprej. Ian Rush, kot je Keegan pred njim, napovedal sezono vnaprej, da je odletel Anfield za izziv v tujini.Pravkar je pomagal Liverpoolu do prvega dvakratnega dvoboja, ki je dvakrat dosegel zmago v finalu Merseyside FA Cup, poleg Dalglija pa je bil najbolj smrtonosno stavko partnerstva v državi. Toda z Liverpoolom, ki je bil prepovedan iz Evrope in njegovi domači Wales, ki se dosledno niso kvalificirali za pomembne mednarodne turnirje, je bil Rush pripravljen oditi. “Želel sem videti, kako je igrati proti topim tujim igralcem na svetu”, je kasneje dejal, da se je premaknil v Juventus v višini 3,2 milijona funtov.

Ob zaslišanju svojih namernikov No9 so navijači Liverpoola začeli ” Rushie Must Stay “poleti 1986, toda človek z gobasto tašo ni bil namenjen obračanju.V sezoni 1986-87 je vsaj drugič v svoji karieri v sezoni 1986-87 odšel z visokim prestopom 40-golske pregrade. Liverpool ni prodal Stiva McManamana in to je bila končna sol Ranjen odhod iz kluba. Mladinski izdelek, ki je v devetdesetih postal največja dosledna sila Anfielda, se je poleti leta 1999 na Bosmanovem prstu pustil ničesar. To je bila neurejena afera v sezoni ’98 -99, v kateri so govorili o tem, ali bo McManaman podpisal novo pogodbo v Liverpoolu in vsak teden, ko ne bo več gledal, da je tekel navzdol Njegov dogovor pred odhodom.Potrditev tega manevra je prišla januarja 1999, ko je tedanji 26-letnik napovedal, da bo v šestih mesecih zamenjal Merseyside za Madrid.

Čas je bil pravi čas za igralca in kluba Ločeno. Liverpool je bil v upadu in pod Gérardom Houllierjem se je lotil velikega preoblikovanja osebja. McManaman bi gotovo zagotovo ostal, vendar je malo zamahnil in morda potreboval nov izziv.Manj bi ga lahko tudi obtožili, ker ga je zanimal možnost igranja na Bernabéu vsak drugi teden, zlasti glede Liverpoolovih težav in dejstva, da so ga navijači Anfield čudno obudili.

Kljub temu je njegov izhod predstavljal izgubo Enega od redkih talentov na vrhuncu v Liverpoolovi ekipi v tistem času in dejstva, da je klub izgubil veliko igralko – v regiji od 12-16 milijonov funtov – dodal samo občutek, da je bila nekoč mogočna ustanova V peklu.

Dve desetletji po odhodu Sounessa, se je Liverpool soočil z resnično možnostjo izgubiti še enega sredinskega kolosa. Steven Gerrard je bil z ekipo Anglije na Euro 2004 in resno razmišljal o pridružitvi Chelsea.Na koncu se je odločil, da ostane v klubu za otroke, potem ko se je pogovarjal z družino in nedavno imenovanim managerjem Liverpoola Rafaelom Benítezom, potem ko je odpotoval na Portugalsko, da bi se pogovarjal z igralcem. Vendar pa nekdo drug, ki je bil na tem sestanku, ni bil prepričan v viziji Španca.

Še enkrat je Liverpool izgubil najvišji talent v času negotovosti v klubu, medtem ko so navijači razumeli igralca Medtem, ko so bili navdušeni nad Realom, je bil med njimi razočaranje, da Owen Benítezu ni dal vsaj ene sezone, da bi dokazal, da bi bil lahko uspešen na Merseysideju. Prispevek za 8 milijonov evrov, ki ga je Liverpool prejel za igralca, se je zdel precej nizek.Prejel je krilo Antonio Núñez kot del dogovora, vendar se je izkazal tudi na igrišču na igrišču.

Hindzight, kot pravijo, je čudovita stvar in je enostavno pogledati nazaj in preklinjati Na Liverpoolovo pripravljenost prodati Xabi Alonso poleti leta 2008, da bi lahko podpisali Garetha Barryja. Toda takrat je bila metoda v norostu. Alonso je pravkar prestal težko akcijo, medtem ko je Barryjev ugled naraščal. Priložil je Benítezovo željo, da podpiše levičarskega britanskega veznika, ki bi lahko deloval tudi na drugih položajih. Toda po dolgotrajnih pogovorih med Liverpoolom in Aston Villa se je Barry pridružil Manchester Cityju, medtem ko je Alonso, ki je bil močno povezan z Arsenalom, ostal na Anfieldu.To je bilo tisto, kar se je zgodilo potem, ko je Benítez izgledal brez glave. Alonso je bil izjemen med sezono 2008/09, najbolj dosleden igralec v Liverpoolu, saj so v štirih točkah dosegli naslov prvaka lige. Bil je metronom v rdeči barvi, ki je narekoval igro ekipe z osrednjega položaja v sredini in dosegel čuden ključni cilj, predvsem v zmagi 1-0 v Chelsei oktobra 2008. V dvanajstih mesecih je Alonso odšel iz zamenjave na popolnoma ključno srečo Liverpoola. Kakšen udarec za klub, potem ko je dal zahtevo za prenos kmalu po tekmi.

Alonso se je z Benítezom razčlenil in vse, kar je ostalo za managerja Liverpoola, je bilo dobiti najvišjo možno pristojbino Za svojega rojaka.Real je sčasoma plačal 30 milijonov funtov za vezistu in že tretjič po desetih letih je vzel dragulj iz kroga Anfielda. Če je bil Alonso vodilni v Liverpoolskem pasu 08-09, je bil Javier Mascherano njegov bobnar v težkem kovčku . Zmagovalna, borilna prisotnost, Argentina je na Anfield prišel na posojilo v letu 2007 po svoji čudni napaki v West Hamu, preden je zaprl transfer 18 milijonov funtov 12 mesecev kasneje. Mascherano je hitro postal priljubljeni navijači – del Kopovega “najboljšega sredinskega mesta na svetu”, vendar pa je Alonso po odhodu in Liverpoolskih tekmah v sezoni 09-10 začutil neizogibno, da bi bil naslednji veliki odhod iz kluba .

Barcelona je poskusila podpisati igralca poleti leta 2009, vendar tega ni uspela.Vrnili so se dvanajst mesecev kasneje in tokrat je Mascherano jasno pokazal, da se želi pridružiti španskemu klubu in navaja, da je njegova žena nezmožna, da se v Angliji vzpostavi kot glavno motivacijo. Liverpool se je upiral, toda z naraščajočim se zasedanjem v dvorani, Roy Hodgson pa je bil zdaj v managerju, pa so bili komaj najmočnejši. Dejstvo je, da je bil klub v krizi in nihče ni mogel kriviti igralca Mascheranove kalibra, ker je želel skočiti s potopne ladje. Sram je v tem, kako je 26-letni projektovalec svoje “sanje” Se je odločil, da se je odločil, da bo sodeloval v Liverpoolovem ligaškem tekmovanju v Manchester Cityju in v ligi Europa League v Trabzonsporu avgusta 2010.V Barceloni se je pridružil za 17,25 milijona funtov konec meseca.

Od vseh velikih imen odhodov, ki so se morali navijači iz Liverpoola v zadnjih 30 letih soočiti z argumenti, Mesto je bilo januarja 2011. Klub je po grozotnih mesecih Hicks, Gillett in Hodgson ponovno našel noge in tisto, kar je bilo potrebno, je bilo obdobje miru pod vodstvom novih lastnikov, športne skupine Fenway in legendarne osebnosti iz preteklosti. Toda namesto tega je postal vesel udarec v črevesju, ko je Fernando Torres napovedal, da želi zapustiti. V najslabšem primeru je imel srce na poti v Chelsea. Torres se je boril, s poškodbami, ki so se izognili polni briljantnosti, ki jo je prikazal v prvih dveh sezonah v Liverpoolu.Toda Španec je ostal zvezden talent in pod Dalglijem je na petih tekmah dosegel tri zadetke, na splošno pa se je vrnil v formo. Zagotovo bi dal “kralju” možnost nadzorovati popolno rehabilitacijo? Ne. Torres je želel, da je jasno, tako da je dal zahtevo za prenos le nekaj dni pred zaključkom okna. 26-year-old se je preselil v Chelsea za rekordno 50-miljonsko provizijo na dan roka in Je trdil, da je dosegel svoj cilj igrati za “enega najboljših klubov na svetu”. Preoblikovanje El Niño od heroja Anfielda do negativca je bilo dokončano. Če je v nogometu mogoče, da je roman v viharju, kot Suárez, je bil Liverpool.Prišel je januarja 2011, zapustil se je julija 2014, med navijači kluba pa so čutili celo vrsto čustev – od ljubezni, radosti in navdušenja do jeza, razočaranja in gnusa.

Morda je bilo neizogibno Naprej bi preživel le kratek čas na Merseysideu, večina klubov pa bi se zbrala po razpravi o rasizmu…ali potem, ko je umrl igralec opozicije…ali po tem, ko je trdil, da je manager lažniv in zahteval premik v Arsenal. Toda FSG in Brendan Rodgers sta vedela, da sta imela zvezdo v rokah in prisilila Suáreza, da ostane na igrišču.V zameno je v sezoni 2013-14 dosegel 31 golov, od katerih jih je veliko padlo v čelu in Liverpool navdihnil do roba svojega prvega naslova v 24-ih letih.

Čas je bil pred Suárezom Spet vznemirjen za potezo in ko je Barcelona prišla klicati, ne bi bilo nobenega ustavljanja tega najbolj neustavljivega igralca. Liverpool je bil tudi brez moči, da stojijo na 27-year-old’s način, ko klavzulo o sprostitvi £ 75m v njegovi pogodbi je bila izpolnjena. Nekateri visoki številki v klubu so bili veseli, da vidijo zadnjo stran igralca, potem ko so ga zadeli še ena prepoved za ugriz iz Giorgia Chiellinija na svetovnem pokalu, vendar je za večino oboževalcev Liverpoola njegov odhod bil Uničujoče nazadovanje.