Helcelet in Sykora se vozita na istem stadionu, vendar se ne gledata

Z vidika češke atletike sta oba naredila nekaj, kar je manjkalo od leta 2012. Dva dekleta, ki sta dobila več kot osem tisoč točk v eni dirki, sta to pokazala na srečanju v Kladnu, Roman Šebrle in Helcelet. »Zbirali so 8097. 8044 točk, Adam je to storil prvič, «pravi Milan Urban, atletska statistika.

“Veliko zadovoljstvo,” poroča 21-letna Sykora po vrnitvi iz Götzisa, kjer je izboljšal svoj osebni rekord za kar 194 točk, prvič v življenju pa je prestopil tudi osem tisoč.

Je bilo praznovanje? Za nekatere bi bil to prepričljiv razlog in morda celo več za Trebičeve športnike. Čeprav je postal mladinski svetovni prvak leta 2014, je bil od takrat prizadet.Trenutni Götzis je bil le tretji decatlon, ki je končal v kategoriji odraslih.

Toda trener Pavel Svoboda ni imel misli za praznovanja. »Z veseljem sem prišel v posteljo po tekmi in se spal. Poleg tega omejitve niso več razlog za praznovanje – zdaj bi želele pokazati nekaj nastopov na obeh dogodkih, najbolje za izboljšanje osebnosti, «je vsestranski športnik pokimal, ki je, kot starejši kolega, zdaj dosegel omejitev za julijsko evropsko prvenstvo.

Helcelet je bil star tudi manj kot štiri leta. Še posebej zato, ker je pogosto imel tudi zdravstvene težave v višji kategoriji. »Po dolgem času sem diplomiral iz desetletja brez omejitev.Čeprav sem si prizadeval višje, do točke 8200, vendar sem zlomil palico. Na začetku sezone ni bilo še dirke, niti oblika, zato vzamem 8050 skromno, “razmišlja trener Josef Karas.

Rivali? Prijatelji?

Oboje trenirajo na stadionu Olympus v Pragi v Stromovki, vendar vsak v drugi skupini. So tekmeci? Prijatelji? »Ne počutim se rivalstva. Jirka me je prvič premagal na Götzisu, vendar sem mu čestitala, prav tako pa je bil tudi prijeten človek. Prav tako sem mu povedal, da mu bom kmalu vrnil denar, ker sem imel velike rezerve. Prijatelji smo, verjetno kot vsi multi-mojstri, vendar se pogosto ne srečamo, «je povedala Helcelet.

»Naša skupina se zjutraj usposablja, Jirka pa precej pozno.Raje ima srčen spanec, ”pojasnjuje, zakaj dva najboljša češka dekleta ne poskušata trenirati.

Sykora hvali tudi odnos med obema mojstroma. “Res je, da gremo mimo Stromovke, ker mi je res všeč spati in dolgo časa, toda v Götzisu smo bili zelo podprti.” Ko sta na tem srečanju dva Čeha, je drugače, veliko pomaga.In Adam ni sebičen, «je jasno.

V Götzisu je bila to prva dirka v letošnjem letu za oba, potem pa bo šele Evropsko prvenstvo v Amsterdamu in olimpijske igre. “Trije začnejo v tako pomembni sezoni, je do,” dodaja bolj izkušen Helcelet, ki je čakal tudi na olimpijsko premiero.

“Skupaj poskušamo narediti češki multi-boj bolj viden,” klimne Sykora.